På jakt efter den perfekta ringen

Det finns inga lagar eller regler som bestämmer hur ringarna ska se ut eller hur dom ska bäras. Det finns bara traditioner och sedvänjor och dessa varierar från land till land och från tid till tid.

Det är NI som bestämmer hur NI vill ha det. Det är er två det här gäller.

 Ringarna kan vara av silver, guld, platina, titan, stål, eller vad ni trivs med.

Och visst kan man blanda och ha en ring i ett material och den andra i ett annat.

Hos oss kan ni köpa ringar av olika sorts guld eller platina.

”Förr i tiden” var det enkelt:

När en man och en kvinna förlovade sig bar båda en enkel, slät, lite kupad ring av vanligt guld.

I den graverade man in förlovningsdatum och namnet på partnern.

Runt 1970 började det bli populärt med olika mönster på utsidan av både vigsel- och förlovningsringarna. Det var också viktigt att ringarna matchade varandra.

På 1980-talet kom så de breda, tjocka ringarna. Gärna med mycket stenar i vigselringen.

I slutet av 1900-talet blev Sverige mer globaliserat och via tv och film kom nya traditioner in när det gällde valet av ringar. Från amerikanska filmer och tv-serier kom traditionen att kvinnan skulle ha en förlovningsring med en stor diamant medan mannen inte hade någon förlovningsring. När man sedan gifter sig får båda varsin guldring. Han får en slät ring medan hennes kan ha stenar i sig.

Filmerna har haft så stor genomslagskraft att t o m den svenska kronprinsessan Victoria valde denna amerikanska tradition för sina ringar.

Med 2000-talet kom så alla designerringar. Det blev alla möjliga versioner av bredder och tjocklekar. Stenarna kunde sitta på vilken av ringarna som helst, på sidan av ringarna och inne i ringarna. Även män började ha stenar på sina ringar. Det kom också ord och gravyrer av citat på alla möjliga delar av ringen.

Nu en bit in på 2000-talet är det total frihet för förlovnings- och vigselringar som gäller.

Man kan säga att det är okej att gå ”all in” på ringar.

Vilken ring som helst kan vara en förlovnings- eller vigselring, och den kan sitta på vilket finger som helst. De två som bildar paret behöver inte ens ha likadana ringar, eller ens ringar som liknar varandra.

Om man ska tala om mode för ringar nu så är det väl i så fall ringar där det sitter stenar tätt, hela vägen runt om. Dessa kallas helalliansringar, evighetsringar eller eternity rings. Dessa har blivit populära eftersom guldet blivit så dyrt medan stenar inte stigit lika snabbt i pris.

Det har också blivit så att man numera kan byta till nya ringar vid olika årsdagar, eller sätta in stenar i ringar i efterhand, t ex låta en sten i förlovningsringen göra den till en vigselring.

Ni har alltså full frihet att välja vilka ringar ni vill. Men som alltid är det svårare att välja när man har allt att välja på….

Designvärlden är full av häftiga ringar, men de flesta kunder behöver smycken som är bekväma och som fungerar i alla situationer.

Alla ringar nöts ut med tiden. De blanka, släta får repor och de mönstrade nöts ned och poleras upp.

Det spelar nästan aldrig någon roll vilken ytbehandling (blank, matt, hamrad, bränd, råslagen, osv.) ringen har från början. Efter 5 – 10 år har alla ringar ungefär samma mjuka, sidenmatta patina.

Det är också ringar med mönster som fortast blir omoderna och känns gamla.

Visst kan ringarna var individuella och rentav kul, men gör det då på ett sätt som verkligen passar er.

De klassiska ringmodellerna:

Enstensring – även kallad solitärring

Utmärkande för denna ring är att den domineras av en enda sten – om man vill vara traditionell är det en briljantslipad diamant som gäller men självklart kan man välja andra slipningar, stenar och storlekar utifrån tycke och smak – från liten och diskret till stor och maffig. Stenen behöver inte heller vara rund utan kan vara allt från päronformad till hjärtformad.

      

 Alliansring 

Helalliansring kallas de ringar där ädelstenar (oftast briljanter) går hela vägen runt ringen medan halvalliansring innebär att stenarna bara pryder en del av ringen.

Enligt sägnen ska alliansringen prydas av sju stenar, varken mer eller mindre, eftersom dessa symboliserar kraftelement så som jord, eld, luft, vatten och så vidare. Däremot går man ofta ner till fem stenar om det är större stenar det rör sig om,

  

Slät ring 

Den klassiska förlovningsringen och, som tidigare nämnt, även vanlig som vigselring innan alliansringens intåg. Precis som det låter är en slät ring en ring helt utan stenar. Däremot kan denna utgöras av två eller fler material, exempelvis av en blandning av rött och vitt guld och det förekommer även släta ringar med mönster.

  
  Fler modeller:

Sidostensring

Utgörs av en större sten kantad av två eller flera mindre stenar. Kan också benämnas som enstensring med stenar i skenan.

                  

Flerstensring eller Halo ring

Här är det en stor sten, vanligtvis en diamant, i fokus vilken har små stenar fattade jämt runt om sig i ett slags haloformation, därav dess engelska namn: ”Halo ring”.

                         

Carmoséring 

Kusin med ovan nämnda ring men här har diamanten i mitten vanligtvis bytts ut mot en färgad ädelsten. Carmoséringen har ofta en form som liknar en blomma, som ringen nedan visar.

          

 

 

 

Kommentera