LABBODLADE DIAMANTER

Under de senaste 10 åren har labbodlade diamanter stadigt blivit alltmer populära som ett prisvärt alternativ till naturliga diamanter. Labbodlade stenar är precis lika glittrande som naturliga, men många anser dem vara mindre sällsynta och värdefulla.

Labbodlade diamanter anses vara äkta: de har exakt samma utseende, kemiska sammansättning och egenskaper som naturliga diamanter. Tillverkningen sker i kontrollerade laboratoriemiljöer genom att man återskapar den process som sker i naturen när en diamant bildas.

När man lägger dem sida vid sida är en labbodlad identisk till en naturlig diamant av liknande gradering. Labbodlade diamanter bedöms och certifieras enligt samma kriterier som naturliga diamanter men det framgår alltid tydligt av certifikatet att diamanten är labbodlad.

Det är individuellt när det kommer till att välja diamanter. Det finns både för och nackdelar när det kommer till både labbodlade och naturliga diamanter. I jämförelse med naturliga diamanter är labbodlade väldigt ekonomiska. Beroende på storlek, färg och klarhet kan de labbodlade diamanter vara ca 30%-70% billigare än naturliga. I labbet kan man kontrollera processen så att stenarna blir näst intill perfekta, medan stenarna som bryts i naturen kan ha flera defekter.

Jämfört med utvunna diamanter skapas labbodlade diamanter med minsta miljöpåverkan och således är labbodlade diamanter mer miljövänligt och etiskt alternativ (konfliktfria diamanter). Därför marknadsförs de ofta med epitet som ”hållbara” och ”etiska”.

Den största nackdelen med labbodlade diamanter är deras andrahandsvärdet. Tillgängligheten styr värdet och när efterfrågan ökar, ökar produktionen och värdet går ner. Långsiktigt kan en labbdiamant i värsta fall helt tappa sitt värde.

Vi erbjuder både naturliga och labbodlade diamanter och utöver det så finns det många andra parametrar att överväga och tänka igenom när man ska köpa en diamant. Välkommen in för fri rådgivning.